• Kata-kata aluan

  Selamat datang kepada para pengunjung.Bagi pengunjung yang ingin mendapatkan khidmat rawatan kami, terus sahaja ke pusat rawatan TANPA perlu temujanji ATAU menggunakan bahan kami terlebih dahulu (melalui pembelian online) seterusnya rawatan susulan.Untuk info lanjut mengenai kami....

 • Jom tonton!!

  Koleksi video dari Expose Mistik dan Wanita Hari Ini...Selamat menonton..

 • Halaqah Ilmu

  Tidak sepatutnya bagi mukminin itu pergi semuanya (ke medan perang). Mengapa tidak pergi dari tiap-tiap golongan di antara mereka beberapa orang untuk memperdalam pengetahuan mereka tentang agama dan untuk memberi peringatan kepada kaumnya apabila mereka telah kembali kepadanya, supaya mereka itu dapat menjaga dirinya. (9:122)

 • Sharing Moments

  Dan (ingatlah kisah) Ayub, ketika ia menyeru Tuhannya: "(Ya Tuhanku), sesungguhnya aku telah ditimpa penyakit dan Engkau adalah Tuhan Yang Maha Penyayang di antara semua penyayang."(21:83) Dan apabila aku sakit, Dialah Yang menyembuhkan aku, (26:80)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


MAKLUMAN

Darul Ruqyah hanya mempunyai 2 cawangan sahaja (setakat Disember 2012) iaitu di Pendang, Kedah dan Batu Caves, Selangor.

Kami tidak pernah melantik mana-mana cawangan atau ejen jualan kepada produk kami.Sebarang masalah kami tidak akan bertanggungjawab! Jika ada sebarang penyamaran atau jualan produk menggunakan nama Darul Ruqyah atau D Ruqyah Solutions, pihak kami tidak akan teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.

Sebarang pertanyaan, boleh hubungi kami di talian :
019-2691525 / 019-3081525

SOALAN LAZIM


1.Bagaimana untuk dapatkan rawatan di DR?
=>Datang terus untuk scan terlebih dahulu. Info tempat dan waktu operasi, klik sini.

2.Perlu buat temujanji?
=>Tidak

3. Jika terlalu uzur dan mempunyai penyakit kronik sehingga tidak mampu berjalan?
=>Tidak perlu hadir ke pusat rawatan. Hanya waris keluarga sahaja yang berjumpa ustaz.

4.Lokasi DR di Batu Caves terlalu tinggi dan menyukarkan pesakit.
=>Pihak kami cuba untuk memberi kemudahan terbaik untuk pesakit/pengunjung. Doakan agar dipermudahkan urusan oleh Allah untuk dapat tempat yang lebih selesa. Sangat dialu-alukan jika ada solusi mengenainya. klik sini


#Jemputan untuk mengadakan ceramah/kursus/seminar, bolehlah menghubungi kami di talian 0193081525


PIM : Simptom ala penyakit jantung

Sindrom prolaps injap mitral (mitral valve prolapse) yang utama ialah degupan jantung tidak sekata, sakit dada, serangan panik/keresahan, lesu melampau dan migrain. Prolaps injap mitral (PIM) biasanya tidak mengancam nyawa, namun ia dikatakan menimbulkan pelbagai simptom yang sebahagian daripadanya kelihatan tidak mempunyai kaitan langsung dengan PIM.

Simptom yang dikaitkan dengan PIM termasuk rasa sakit, peka dengan degupan jantung, sukar bernafas, kemurungan, sukar memfokuskan, sukar untuk tidur lena, rasa melayang-layang dan menggigil. Simptom lain ialah lesu, sindrom rengsa usus, tidak tahan bersenam lama, migrain, serangan panik/keresahan dan taraf kesihatan menurun.

Beberapa simptom yang jarang anda dengar tetapi dikaitkan dengan PIM ialah mudah mengalami masalah ketumbuhan (fibrocystic) pada payudara, sakit sendi, fibromyalgia, simdrom premenstruasi, kemurungan menurut musim, mabuk tempat tinggi dan mabuk laut.
end typing
Masalah sendi temporomandibular juga dipercayai ada kaitan dengan PIM dengan simptom sakit kepala, sakit telinga, rasa melayang-layang, telinga tersumbat dan telinga berdengung.

Ketidakseimbangan

Sindrom PIM dipercayai terhasil daripada gabungan PIM dengan dysautonimia. PIM ialah kelainan injap jantung yang menyebabkan pada keadaan tertentu sedikit darah berpatah balik ke belakang ke arah serambi kiri jantung. Menterjemah istilah prolapse sebagai jatuh tidak tepat kerana jatuh mengarah ke bawah namun injap mitral berpatah balik ke atas iaitu ke arah serambi jantung.

Dysautonimia pula merujuk kepada ketidakseimbangan sistem saraf autonomik (SSA). Jika kedua-dua keadaan PIM dan dysautonimia berlaku serentak, kadang-kadang ia menimbulkan beberapa simptom seakan-akan serangan jantung seperti sukar bernafas nafas, sakit dada, degupan jantung deras, rasa lesu, pitam, pitam, kebas/mencucuk-cucuk di hujung jari-jari kaki/tangan dan rasa seakan-akan diambang kematian.

Simptom lain ialah sukar untuk mengawal diri, berpeluh dan tubuh berasa dingin. Keadaan ini menyebabkan seseorang dikejarkan ke hospital kerana simptom yang dialami serupa dengan serangan jantung.

 Penghidap PIM yang disyaki mengalami ‘serangan jantung’ ini sebenarnya mengalami serangan panik/keresahan. Kebanyakan doktor dikatakan akan mendiagnosis penghidap PIM tetapi biasanya mereka akan menangani sebahagian kecil dari simptom yang dialami.

Jika tekanan darah didapati tinggi doktor akan mempreskripsikan ubat anti tekanan darah tinggi. Jika kolesterolnya tinggi pesakit akan dipreskeripsi ubat anti kolesterol. Jika ini yang sering berlaku maka semakin ramai penghidap serangan panik/keresahan menerima padah tersalah diagnosis sebagai pesakit jantung atau berpotensi untuk mengalami serangan jantung.

Tersalah diagnos

Pesakit yang telah tersalah diagnos sentiasa bimbang akan mengalami ‘serangan jantung’ lagi pada masa akan datang. Kebimbangan semakin bertambah dari masa ke masa. Keadaan ini sendiri dapat menyebabkan simptom serangan panik/keresahan semakin teruk atau ketara pada masa akan datang.

Itulah sebabnya betapa penting melengkapkan diri dengan ilmu dan informasi. Penghidap PIM yang mengadu semua jenis simptom yang dialaminya akan memudahkan doktor untuk menjalankan diagnosis.

Kebanyakan penghidap PIM dikatakan tidak mengalami penyakit atau masalah jantung. Sindrom PIM iaitu simptom yang berlaku akibat PIM semata-mata atau bergabung dengan dysautonimia sebenarnya berpunca daripada satu punca.Apakah puncanya? Puncanya ialah ketidakseimbangan sistem saraf autonomik (SSA). SSA terbahagi dua iaitu sistem saraf simpatetik (SSS) dan sistem saraf parasimpatetik (SSP).

SSS perlu ketika tubuh mengalami ketakutan atau stres fizikal seperti melakukan kerja berat atau senaman. SSS mengecutkan arteri lalu meningkatkan tekanan darah. Jantung akan berdenyut pantas dan paru-paru bekerja keras bernafas serta otot menjadi pendek/kecut.

SSP pula membantu tubuh untuk tugas-tugas rehat dan hadam. Ketika ini arteri rehat dan tekanan darah normal. Jantung berdenyut normal. Paru-paru menjalankan tugas secara normal dan otot dalam keadaan rehat.

Kekurangan magnesium dikatakan antara punca utama ketidakseimbangan SSA dan seterusnya menimbulkan sindrom PIM. Pada keadaan normal terdapat lebih banyak magnesium dalam sel berbanding di luar sel.

Kekurangan magnesium secara ketara menyebabkan otot menjadi pendek atau kurang anjal. Injap mitral pada penghidap PIM dikatakan menjadi keras dan kurang anjal. Dysautonimia yang menyemarakkan simptom PIM juga dipercayai berpunca dari kekurangan magnesium.

Keperluan magnesium

Magnesium amat penting untuk tubuh. Ia merupakan elemen utama membantu tubuh menjana tenaga. Ia digunakan dalam proses detoks dan pelbagai jenis metabolisme tubuh. Punca kekurangan magnesium banyak termasuk yang utama mengalami stres emosi secara berpanjangan, mengalami trauma dan sering makan ubat-ubatan moden.

Tubuh bertoksin, kerap makan ubat-ubatan moden, merokok, minum alkohol juga menyebabkan kekurangan magnesium. Sayur-sayuran hijau kaya dengan magnesium. Malang sekali semakin ramai orang kurang makan sayur hijau. Teknik pertanian moden hari ini juga menyebabkan paras magnesium tidak setara dengan paras magnesium dalam sayur-sayuran ditanam secara organik. Makanan terproses, makanan merapu (junk food), makan berlebihan, ketagih makanan manis juga menyebabkan kekurangan magnesium dalam tubuh.

Pada keadaan tertentu doktor akan mencadangkan pembedahan injap mitral. Biasanya PIM tidak akan berulang lagi. Namun harus diingat, jantung ialah antara organ terpenting tubuh. Tiada sebarang pembedahan jantung yang tidak terdedah kepada risiko tinggi kegagalan jantung. Proses mengembalikan elemen magnesium secara berterusan boleh membantu. Ia meredakan tindakan SSS yang terlalu dominan dan mengembalikan keanjalan injap mitral.

Sebanyak ½ camca teh magnesium sulfate (Epsom salt, beli di kedai farmasi) diambil dengan satu cawan air setiap kali dengan kekerapan tiga kali sehari boleh membantu. Ambil juga vitamin B kompleks setiap hari, ½ biji pagi dan ½ biji petang.

Cuba ambil rebusan pokok semalu. Sediakan dari sepohon pokok semalu dengan akar sekali ditumbuk separuh lumat dan direbus dengan empat cawan air hingga berkurangan kepada dua cawan. Minum secawan pagi dan secawan petang. Amalkan secara berterusan.

PERHATIAN:- Jika anda rasa kandungan ini patut disebarkan ke laman facebook dan twitter anda,sila klik butang kongsi ditepi
sumber

Catat Ulasan

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Mungkin Juga Meminati Dengan Artikel Di Bawah Ini