Perubatan Islam 100% patuh syariah berasaskan Al Quran, sunnah dan ijtima para ulama.

 • Kata-kata aluan

  Selamat datang kepada para pengunjung.Bagi pengunjung yang ingin mendapatkan khidmat rawatan kami, terus sahaja ke pusat rawatan TANPA perlu temujanji ATAU menggunakan bahan kami terlebih dahulu (melalui pembelian online) seterusnya rawatan susulan.Untuk info lanjut mengenai kami....

 • Jom tonton!!

  Koleksi video dari Expose Mistik dan Wanita Hari Ini...Selamat menonton..

 • Halaqah Ilmu

  Tidak sepatutnya bagi mukminin itu pergi semuanya (ke medan perang). Mengapa tidak pergi dari tiap-tiap golongan di antara mereka beberapa orang untuk memperdalam pengetahuan mereka tentang agama dan untuk memberi peringatan kepada kaumnya apabila mereka telah kembali kepadanya, supaya mereka itu dapat menjaga dirinya. (9:122)

 • Sharing Moments

  Dan (ingatlah kisah) Ayub, ketika ia menyeru Tuhannya: "(Ya Tuhanku), sesungguhnya aku telah ditimpa penyakit dan Engkau adalah Tuhan Yang Maha Penyayang di antara semua penyayang."(21:83) Dan apabila aku sakit, Dialah Yang menyembuhkan aku, (26:80)


Assalamualaikum & Salam Sejahtera


MAKLUMAN

Darul Ruqyah hanya mempunyai 2 cawangan sahaja (setakat September 2020) iaitu di Pendang, Kedah dan Batu Caves, Selangor.

UNTUK MAKLUMAN SEMUA KAMI SEDANG MENCARI AGENT-AGENT DAN STOKIS-STOKIS NEGERI YANG BERMINAT UNTUK BERSAMA KELUARGA BESAR DARUL RUQIYYAH SEBAGAI USAHAWAN ONLINE PERUBATAN ISLAM

Sebarang pertanyaan, boleh hubungi kami di talian :
0125081525 (WhatsApp sahaja)

SOALAN LAZIM


1.Bagaimana untuk dapatkan rawatan di DR?
=>Datang terus untuk scan terlebih dahulu. Info tempat dan waktu operasi, klik sini.

2.Perlu buat temujanji?
=>Tidak

3. Jika terlalu uzur dan mempunyai penyakit kronik sehingga tidak mampu berjalan?
=>Tidak perlu hadir ke pusat rawatan. Hanya waris keluarga sahaja yang berjumpa ustaz.

4.Lokasi DR di Batu Caves terlalu tinggi dan menyukarkan pesakit.
=>Pihak kami cuba untuk memberi kemudahan terbaik untuk pesakit/pengunjung. Doakan agar dipermudahkan urusan oleh Allah untuk dapat tempat yang lebih selesa. Sangat dialu-alukan jika ada solusi mengenainya. klik sini


#Jemputan untuk mengadakan ceramah/kursus/seminar, bolehlah menghubungi kami di talian 0193081525


WANGIAN BIDADARI DUNIA

WANGIAN BIDADARI DUNIA
Produk terbaru khas bagi wanita menterapikan diri sendiri agar dapat menaikkan aura diri di samping bau yang sgt harum dan eksklusif terbaru dari Dato Seri Dr Ustaz Hj Mohamad Suhaimi

AWAS!! Berjoging Boleh Bahayakan Diri Anda

Di kongsi Oleh : mohd_khairuddin@jabil.com
Biasanya orang akan memilih untuk berjoging apabila doktor memberitahu mereka supaya mula bersenam selepas mendapati tahap kolestrol mereka meningkat namun banyak yang tidak tahu senaman popular ini boleh menambah kesakitan pada tubuh seseorang dalam jangka panjang.

Seorang ahli fisioterapi, Bhalwant Singh Bains memberitahu peserta Persidangan Kebangsaan Persatuan Fisioterapi Malaysia 2007 di sini semalam bahawa berjoging boleh menyebabkan kecederaan kepada
end typing
banyak orang.

Menerusi pemerhatian dan kajiannya, beliau berkata tidak banyak orang yang mempunyai bentuk serta keseimbangan yang betul pada keseluruhan tubuh mereka untuk berlari dan mereka yang ingin berlari perlu mendapatkan nasihat ahli fisioterapi sebelum berbuat demikian.

Oleh itu, katanya, sebab itulah hanya orang tertentu sahaja yang boleh menjadi pelari yang baik di dunia misalnya legenda pelari pecut Amerika Syarikat, Carl Lewis atau pelari Kanada yang menimbulkan kontroversi, Ben Johnson.

Ketika ditanya faktor yang dapat menentukan sama ada seseorang itu boleh berlari atau sebaliknya, beliau berkata perkara itu ditentukan oleh sudut kuadrisep (Q-Angle) yang diukur antara pinggang dan lutut.

Bains berkata bagi seorang lelaki, dia boleh menjadi pelari yang baik sekiranya Q-Angle berada pada 14 darjah, manakala bagi wanita pula adalah 17 darjah.

"Q-Angle Lewis dan Johnson berada dalam lingkungan itu dan kaki mereka agak lurus," katanya.

Justeru, beliau berkata input daripada seorang ahli fisioterapi amat penting untuk menyesuaikan otot seseorang pelari supaya dia akan mempunyai postur badan yang betul untuk melakukan tugas itu.

Beliau juga berkata program kurikulum di sekolah seperti merentas desa perlu dikaji oleh Menteri Pelajaran dan Menteri Kesihatan memandangkan tidak banyak kanak-kanak yang mempunyai postur badan yang betul untuk berlari.

Selain itu, kanak-kanak terbabit mungkin tidak bersedia sepenuhnya untuk perlumbaan lari jarak jauh memandangkan mereka mungkin tidak memanaskan otot mereka dengan betul dan sesetengahnya mungkin tidakpun bersarapan, katanya.

Bains berkata menerusi kajiannya selama dua tahun terhadap 100 kanak-kanak berumur antara lapan dan 15 tahun, beliau mendapati hanya lima orang yang mempunyai stuktur tubuh sempurna untuk berlari.

Oleh itu, katanya, ahli fisioterapi diperlukan bagi menyaring keupayaan kanak-kanak untuk berlari agar kecederaan di kalangan kanak-kanak yang menjalani aktiviti kokurikulum dapat diminimumkan, begitu juga dengan latihan Khidmat Negara yang memasukkan larian sebagai satu daripada latihan di kem berkenaan.

Beliau berkata badan manusia direka untuk berjalan di atas pasir dan sebarang aktiviti berjalan atau berlari di atas permukaan yang keras akan menjejaskan buku lali, sendi malah tulang belakang dalam jangka panjang  


PERHATIAN:- Jika anda rasa kandungan ini patut disebarkan ke laman facebook dan twitter anda,sila klik butang kongsi di tepi.

TERIMA KASIH KERANA KONGSI KANDUNGAN INI DENGAN RAKAN ANDA..


Posted @
http://darulruqiyyah.blogspot.com

Catat Ulasan

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda Mungkin Juga Meminati Dengan Artikel Di Bawah Ini